ДКЦ – І” в Добрич с нов спирален скенер

ДКЦ – І” в Добрич с нов спирален скенер

Град Добрич вече разполага с нов съвременен 16-срезов спирален скенер „Тошиба“.

1/3 от стойността му вече е изплатена. Днес той бе осветен от отец Стоян в присъствието кмета на Община Добрич Детелина Николова, управителят на здравното заведение д-р Велина Комарева,  консултантът от Варна доц. Боян Балев, общински съветници, лекари и медицински персонал.

Една наша мечта днес стана реалност, каза управителят на ДКЦ 1 д-р Велина Комарева при прерязването на лентата на новата придобивка. Предимствата на скенера са, че се намалява времето за лъчево облъчване на пациента.

Подобен томограф има в МБАЛ – Добрич, но в доболничната помощ това е новост за Добрич, съобщи д-р Блага Николова, ръководител на звеното по „Образна диагностика“ ДКЦ 1.

Ако пациентът е с направление, изследването не се заплаща, но ако се наложи диагностициране с контрастен материал, той се заплаща от пациента и е в рамките на 50 лв. Преглед, без направление ще струва около 100 лв. Резултатът се предоставя на диск и болният може да бъде консултиран навсякъде по негово желание.

Консултант на добричките медици ще бъде доц. Боян Балев от Университетска болница „Св. Марина“ във Варна.

Консултации могат да се провеждат и онлайн. Стойността на скенера е 400 000 лв., като 1/3 от него вече е изплатена, а остатъка ще бъде внасян с разсрочено пращане, допълни д-р Комарева.