Диабет и лазерна терапия

Какво е диабетна ретинопатия?

Диабетната ретинопатия е компликация на диабета и води до ослепяване.Тя се появява,когато диабетът увреди малките съдове на ретината.Здравата ретина е необходима за едно добро зрение.

Ако имате диабетна ретинопатия,може да не забележите в началото промени в зрителната си острота.Но с времето тя напредва и зрението се влошава.Диабетната ретинопатия обикновено засяга двете очи.

При кои пациенти има риск от диабетна ретинопатия?

Всички диабетици-тип 1 или 2 са застрашени.Затова всеки диабетик трябва да бъде преглеждан минимум 2 пъти годишно от очен лекар.Около 60 % от диабетиците са с диабетна ретинопатия.Ако имате диабетна ретинопатия,вашият доктор ще ви насочи към лечение,което ще ви предпази от нейното прогресиране.

Особено рисков е периодът на бременност.Тогава трябва да се следят очните промени много често.

Как диабетната ретинопатия причинява слепота?

Увредените от диабета кръвоносни съдове влошават зрението по два начина:

1.Чупливите новообразувани съдове могат да кървят в центъра на ретината и да влошават зрението.Това е пролиферативна ретинопатия,която е четвъртият и най тежък стадий на болестта.

2.Съдовете пропускат течност в макулата/централната ретина/,чрез която човек вижда контрастно при поглед направо.

Не чакайте сиптоми на диабетната ретинопатия,а ходете редовно на контролни прегледи при очен лекар!

Кои са симптомите на пролиферативна ретинопатия?

Ще виждате петна и „мухи” пред очите,след което зрението се влошава прогресивно.Ако не се провежда лечение, ретинопатията води до внезапна загуба назрение и до слепота.

Как се установява оток на макулата и диабетна ретинопатия?

Чрез преглед на :

  1. зрителна острота

  2. преглед на очното дъно след разширяване на зениците

  3. измерване на очното налягане

Ако вашият очен лекар предполага наличие на оток в макулата,той може да ви предложи флуоресцеинова ангиография.При този тест се инжектира в ръката специално багрило и се правят серия от снимки,чрез които се виждат кръвоносните съдове на ретината.

Как се лекува оток на макулата?

Отокът на макулата се лекува с лазер.Правят се няколко стотин лазерни коагулата около местата на пропускане на течност около кръвоносните съдове на ретината,чрез което се намалява течността в нея.Обикновено не е достатъчен един лазерен сеанс,а няколко.

Лазерната терапия стабилизира зрението и намалява риска от ослепяване с 50%.

Как се лекува диабетна ретинопатия?

При начални форми на ретинопатия не се провежда лечение.Пациентът трябва да има добър контрол на кръвната захар,кръвното налягане,холестерола.Лазерна терапия се провежда при начален оток в макулата.

Пролиферативната ретинопатия се лекува чрез лазер.По този начин се унищожават „болните” кръвоносни съдове.Необходими са 1000 или 2000 лазерни лъчения за да се завърши лечението.То ще запази остатъка от зрението,ако се започне преди началото на кръвоизливите.

Какво се прави при голям кръвоизлив?

Когато има кръв в центъра на окото/стъкловидно тяло/,се предприема оперативно лечение.Тази операция се нарича витректомия.

Извършва се с обща или локална анестезия.Влиза се в окото с малки инструменти и се отстранява стъкловидното тяло,което е смесено с кръв.Същото се замества с физиологичен серум.След тази операция зрението се възстановява.

Ефективни ли са лазерната терапия и витрекектомията при лечение напролиферативната диабетна ретинопатия?

ДА. Двете терапии имат значение за запазване на зрението.Пациентите с пролиферативна ретинопатия имат по-малко от 5% шанс да ослепеят за период от 5 години.Условието е навременно лечение.Въпреки че,двете лечения са с висока успеваемост,те не лекуват окончателно диабетната ретинопатия.

Имате ли пролиферативна диабетна ретинопатия,вие сте изложени на висок риск от кръвоизливи.Ще се нуждаете от многократно лазерно лечение,зада съхраните зрението си.

Изключително важно е да съдействате на вашия очен лекар в усилията му да запази зрението ви!

Д-р М. Калчева – офталмолог