Зрителни аномалии при децата

Зрението е едно от най-големите богатства на човека. Чрез очите ние получаваме 90% от информацията за околния свят. Ето защо е необходимо да осигурим идеални условия за хармонично развитие на очите в период на растеж на организма за създаване на отлични зрителни функции.

Най-често срещаните очни заболявания в България са наследствени.

В случаите когато един от родителите има някакъв зрителен проблем, детето почти със сигурност го наследява. С най-голяма предразположеност са аномалии като късогледство и астигматизъм.

Късогледството се появява с невъзможност за ясно фокусиране на предмети разположени на голямо разстояние от окото, като същевременно близките обекти се визуализират ясно и точно. То е характерно най-често за ученическата възраст и е наречено “ученическа миопия”.

Късогледството – най-често срещаното очно заболяване, което пречи на училищното занимание обикновено се среща между 6 и 10 годишна възраст.То може да се развие бързо, така че не трябва да пренебрегваме признаците му /детето държи близо книгата, не вижда добре на дъската/ само защото зрението на детето е било нормално преди няколко месеца. Обикновено децата с намалено зрение, което не е коригирано са неспокойни, разсеяни, успеха в училище е по-слаб.

Астигматизмът е дефект, при който в очите съществуват два оптични фокуса. По едната ос на роговицата лъчите се пречупват по-силно, отколкото по другата.В резултат на това детето възприема образите изопачено, обектите са изкривени по дължина, ширина, косо. Астигматизмът може да бъде съчетан с късогледство или далекогледство. Децата с такъв проблем често страдат от главоболие, изкривяване на образите, болки в очите, зачервяване.

Нормално функционално състояние на децата до 4годишна възраст е далекогледството. Техният диоптър може да е до 2д, в такъв случай профилактичния преглед е много важен и ценен, за да може да се открие състоянието, което надхвърля границите на допустимото.

При деца с далекогледство са характерни следните оплаквания: главоболие, болки в слепоочието, често мигане, световъртеж. Не са редки случаите на зачервяване и образуване на люспи по миглените ръбове на такива деца.Често повтарящите се ечемици също могат да се дължат на некоригирано далекогледство.

Може да има и ”скрито далекогледство” на деца с нормално зрение но с някои от горепосочените оплаквания при разширяване на зениците може да се открие голям диоптър далекогледство дори до 4 – 5д.

Амблиопията или т.н. “мързеливо око” се среща доста често в напреднала детска възраст. Това е състояние, при което едното око доминира при фиксация и така пречи на стимулацията на другото. По този начин второто намалява зрителните си способности и се превръща в “мързеливо око”. Това състояние може да се коригира, ако по-слабото око се тренира. За съжаление след 6-7 годишна възраст възможностите за корекция са минимални. Мързеливото око може да не е симптоматично и да бъде открито по съвсем друг повод.

Кривогледството е проблем, който също притеснява родителите и е друга аномалия на зрителния апарат. Често се случва през първите месеци очите на бебето от време на време да се изкривяват навън или навътре. В повечето случаи с възрастта те се нормализират. Ако обаче дори през първите месеци очите се обръщат навън или навътре непрекъснато и не се оправят до 3-тия месец детето трябва да се консултира с офталмолог.

Много пъти родителите смятат, че бебето е кривогледо, а очите са му съвсем нормални. Получава се така, защото разстоянието между очите на бебето е сравнително по-голямо отколкото при възрастните. Друга причина да изглежда кривогледо е, че когато гледа нещо в ръцете си то трябва да събере очите си за да фокусира върху предмета. Когато има съмнение, че очите на детето не са нормални, своевременният преглед е особено важен.

През очите преминават повечето възприятия на нашия мозък и обратно – чрез очите ние изпращаме послания към заобикалящата ни среда. Дали сме тъжни, щастливи, уплашени или възмутени: нашите очи съобщават това навън.

Статистиката сочи, че при половината от хората съществува ограничение на силата на зрението. Ако детето има затруднения в учебните занятия, ако се оплаква от болки или умора на очите, ако очите му се възпаляват, има главоболие, често мига, ако държи книгата много близо, ако наклонява главата си на една страна, когато внимателно разглежда нещо, ако очите му се изкривяват навън или навътре, трябва да бъде прегледано от специалист по Очни болести. Впрочем разчитането на таблицата при преглед в училище или при личен лекар не означава със сигурност, че очите на детето са здрави. Това задължава лекарите да настояват, родителите с високи рефракционни аномалии да водят децата си на профилактични очни прегледи.

Ранното откриване на аномалиите в зрението на децата има изключително важно значение както за тяхното общо физическо и психическо развитие, така и за бъдещата им житейска и професионална реализация.

Д-р Илияна Ананиева – офталмоло
“ДКЦ-І Добрич” ООД