Катаракта – старческо перде

Катарактата представлява помътняване на лещата. Естествената очна леща има същата функция като тази на един фотоапарат: нейната роля е окото да получи ясен образ. Помътняването на естествената леща прави невъзможно получаването на ясен образ върху ретината.

Първи признаци

Често помътняването на естествената леща се изразява първоначално в изострена чувствителност при заслепяване от ярка светлина. Тогава се получава същия ефект както при гледане през замърсено предно стъкло на кола. Колкото по-мръсно е стъклото, толкова повече шофьорът бива заслепен през нощта от фаровете на насрещните автомобили. Впоследствие образът става толкова по-тъмен и по-неясен, колкото по-напреднала е катарактата. Помътняването на лещата може да бъде бързо, но може да продължи и много години.

Причините

Най-честата причина за развитието на катарактата е процесът на естественото стареене на лещата; това е така наречената сенилна или старческа катаракта. Тази форма на катаракта не се проявява нормално преди 60 или 70-годишна възраст, макар че някои пациенти биват засегнати и след петдесетте. Травми на окото, тежки вътреочни възпаления или някои болести на метаболизма, например диабет, също могат да причинят развитие на катаракта. В много редки случаи хората се раждат с нея.

Лечението

На един по-ранен стадий от развитието на катарактата носенето на очила често подобрява зрението. Някои обаче виждат по-добре без очилата си в началния стадий на заболяването. Носенето на слънчеви очила също може да бъде от полза в началото, за да намали изострената чувствителност към светлината.

Силното помътняване на лещата в напредналите стадии на катарактата може да бъде коригирано само чрез хирургична намеса. Като пациент вие избирате момента на операцията. Когато прецените, че качеството на зрението ви не е достатъчно за ежедневните ви функции, моментът за операция е настъпил.

Ако нещо не ви е ясно, попитайте вашият лекар. Преди операцията вашият лекар ще ви помоли да му дадете съгласието си за нея. Това е правна процедура, предназначена да защити както пациента, така и лекаря.

Медикаментозно лечение на катарактата

За съжаление до днес не съществува никакво лекарствено средство, което да излекува катарактата.

Операцията

При операцията на катарактата естествената леща бива изсмукана и замесена с изкуствена (вътреочна леща). Окото не може да произведе чист образ без леща.

През първия етап естествената леща бива раздробена чрез ултразвук или със затоплен физиологичен разтвор, по-щадяща пациента процедура, след което лещата бива изсмукана. Медицинското наименование на този процес е факоемулсификация.

Този съвременен оперативен метод позволява да се намали размерът на разреза (до 2 мм) спрямо по-старите техники (8-10 мм). Този метод щади окото и намалява времето за възстановяване, намалява опасността от инфекция и усложнения и дава оптимално зрение.

През втория етап изкуствената леща бива сгъната и поставена вътре в окото през малкия отвор. След това тя автоматично се разгъва в окото, където бива внимателно наместена от хирурга.

Допълнителна информация за факоемулсификацията

Раздробяването на естествената леща става с помощта на вибрации, които фина сонда предава от ултразвуков генератор. Под въздействието на тези 40 000 трептения в секунда мътната леща се раздробява на малки частици, които се отстраняват, като биват всмукани от същата тази сонда. Успоредно с това окото бива напълвано със стерилен разтвор, който трябва да замества изтегляната течност. Освен необходимото оборудване, процесът на факоемулсификация изисква голямо умение от страна на хирурга.

Съвременните сгъваеми изкуствени лещи се понасят много добре от пациентите и им дават оптимално зрение след операцията.

Зрителните възможности след операцията

Повечето от пациентите, оперирани от катаракта и носещи вътреочни лещи, са в състояние отново да четат и гледат телевизия без проблеми. Това важи обаче само за пациенти, които не страдат от друго заболяване на окото – например заболяване на очния нерв или на ретината. Преди операцията помътняването на лещата често пречи на лекаря да разпознае със сигурност такива отклонения като проблеми с оросяване на централната зона на ретината.

Поносимост към импланта и възрастово ограничение

Изкуствената леща е направена от много добре поносима синтетична материя. Това доказват резултатите при милиони доволни пациенти.

Няма ограничение във възрастта за операцията от катаракта, защото тя се извършва с местна упойка. Операцията е желателна, когато влошаването на зрението определено започва да ви пречи във всекидневието.

Д-р Велина Комарева – офталмолог
„ДКЦ – 1 Добрич” ООД