Краста – не си мисли, че вече няма

Дойде училище, свършиха отпуските, спахме по чужди легла, хотели, спални вагони. След три, четири седмици започва сърбеж, пъпчици, лющене на кожата, и се увеличават. И други хора от семейството започват да се оплакват, но ние си мислим, че е алергия. Защо, защото се къпем всеки ден, защото краста вече няма. Да, краста няма да има, ако ги няма кърлежчетата /акари/ дето причиняват крастата и, ако няма непосредствен контакт на кожа с кожа, кожа с тъкани, в които има акари или техни яйца. Затова крастата се свързва с хигиената.

Повече от двадесет години дерматолозите причисляват крастата към болестите, предавани по полов път, защото няма по-близък контакт от контакта кожа с кожа, спане в едно легло, в едни завивки. Този контакт е най-близкият при възрастните хора, а при децата всеки контакт е много близък, за тях няма граници.

Истина е, че болестите се променят заедно с хората, че крастата е от тези с голяма диференциална диагноза /прилича на много кожни болести/, че не всеки лекар ще я установи от пръв поглед. Истина е и, че рядко дерматолог ще я пропусне. Истина е, че крастата е “най-невинната” болест, лекува се за три, четири дни и не е срамно да се разболееш, защото “ходи по хората”.

Причинител на крастата е Acarus scabiei. Инкубация 3-4 седмици. Често се локализира между пръстите на ръцете, сгъвателните повърхности на гривнените стави, корема, гърдите у жените, гениталната област у мъжете, длани и стъпала у малките деца. Определящо, обаче е мястото на контакта, не мислете, че щом няма обрив по ръцете не е краста. Много характерни са скабиесните ходове, също и дребните пъпчици, разчесванията, коричките, вторичното инфектиране на кожата. Субективно силен сърбеж, особено нощем. Крастата не се самоизлекува.

Затова, прегледът от специалист гарантира диагнозата и правилното лечение. Лекуват се всички контактни лица.

Д-р Яна Събева – дермато-венеролог