Макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ)

Макулната дегенерация, свързана с възрастта е най-честата причина за слепота при хора над 65 години и водеща до тежка загуба на зрението над 50-годишна възраст (повече от катаракта и глаукома взети заедно).

Прогресира бавно в продължение на години и води до загуба на централното зрение.

Какво представлява “макула”?

Макулата /жълто петно/ е тази част от ретината на окото, която е отговорна за централното зрение. Светлината прониква в окото и се фокусира върху макулата, където се преобразува в електрически импулс и се изпраща в мозъка. Резултатът е, способността ни да виждаме финни детайли, като думи върху напечатана страница и физически белези.

С напредване на възрастта клетките на макулата започват да се разрушават. Зрението за разстояние и отдалеченост намалява. Тежко се засяга централното зрение, докато периферното остава непроменено. Ежедневните дейности като четене и шофиране се затрудняват и често стават невъзможни.

Какви са симптомите?

Макулната дегенерация може да предизвика разнообразни симптоми при различните хора.

Най-често срещаните от тях са:

  • думите на напечатаната страница стават неясни;
  • в центъра на зрението започва да се появява тъмна или празна зона;
  • правите линии изглеждат неясни или изкривени.

Поради бавното прогресиране на заболяването, тези симптоми се осъзнават много късно, когато увреждането на лесно ранимите очни структури е вече настъпило. Затова, за да се предотвратяват навреме тези процеси е много важно да се познават рисковите фактори.

Рискови фактори за МДСВ:

  • Възраст – Това е основен фактор. С напредване на възрастта, рискът от развитие на МДСВ се повишава многократно. На 50 години рискът е около 2%, а на 75 години той нараства на 30%.
  • Наследственост /семейна анамнеза/ – Членовете по права линия от семейството с диагностицирана вече макулна дегенерация са с по-висок риск.
  • Пол – Жените са по-застрашени от развитието на макулна дегенерация от мъжете. Това може да се обясни с по-ниските нива на естроген при жените след менопаузата.
  • Светъл ирис – сините и зелените очи имат по-малко защитен пигмент и прониква по-голямо количество вредни светлинни лъчи.
  • Диета – недостатъчният прием на антиоксиданти, консумацията на алкохол, наситени мазнини, холестерол и ниската консумация на плодове и зеленчуци може да доведе до увеличаване на свободните радикали, които увреждат макулата.
  • Сърдечни заболявания и диабет – лошото кръвоснабдяване при повишено артериално налягане и други сърдечни заболявания и диабет могат да намалят притока на кръв към очите, да влошат храненето на ретината и да доведат до МДСВ.
  • Затлъстяване – мастно-разтворимите компоненти на каротеноидите на макулата – лутеин и деаксантин, не достигат до окото в достатъчни количества порази променения метаболизъм на мазнините и създават условия за развитие на МДСВ.
  • Фактори на външната среда – не на последно място е и влиянието на вредната външна среда. Последните години след нарушаване на озоновия слой, слънчевите лъчи все повече увеличават своя вреден спектър, стигащ до окото и увеличават риска от увреждания на ретината. Наличието също и на много изкуствени източници на светлина и други вредни лъчения повишават риска от развитие на МДСВ у здраво око.

Как се диагностицира МДСВ?

Ако пациентът забележи някои от посочените по-горе симптоми е необходимо да се обърне към офталмолог.

Очният лекар може да диагностицира с редица специфични методи началните или напредналите промени в макулата.

Пациентите на възраст над 50 години, жените, пушачите, хипертониците, диабетиците и болните с други сърдечно-съдови заболявания, би трябвало да посещават специалист поне веднъж в годината с цел ранно откриване и профилактика на МДСВ.

Профилактика на МДСВ

Поради факта, че заболяването има прогресиращ характер, трудно лечение и води до постепенна загуба на зрението, е необходима профилактика от най-ранния стадий и даже преди наличие на заболяване:

  • приемане на храна, богата на витамини и минерали и бедна на холестерол;
  • приемане на хранителни добавки (медикаменти), препоръчани от офталмолог при необходимост за рисковите групи;
  • лечение на основните заболявания – артериална хипертония, диабет и др.;
  • защита на очите от вредните лъчения – слънце, компютър и други с качествени средства (очила);
  • периодични контролни прегледи при лекар-специалист.

Операция на катаракта и МДСВ

При развитието на катарактата естествената леща на окото от кристално чиста е станала замъглена и непрозрачна. В същото време при този процес чувствителната и уязвима тъкан в задната част на окото е загубила способността си да приема рязка промяна, каквато ще настъпи след операцията за катаракта. След тази операция ще има приток на повече светлина към окото и чувствителната макула да не може да се справи с тази рязка промяна. Съвременните технологии са стигнали и до това да усъвършенстват и вътреочните изкуствени лещи. Произвеждат се и ВОЛ (вътреочни лещи) със защитен фактор от вредните за окото лъчения.

Нови насоки в лечението на МДСВ:

За съжаление много от прилаганите методи – медикаменти, лазер-терапия – остават до сега без максимален резултат при лечението на развитата МДСВ. Последните години се експериментира с нови медикаменти, които дават обнадеждаващи резултати, прилагащи се инжекционно, а учените продължават работата по усъвършенстване на генната терапия.

Имайки предвид многото рискови фактори, лошата прогноза и трудностите в лечението на Макулната Дегенерация Свързана с Възрастта, най-добрата стъпка е превенцията и профилактиката на това заболяване.

Кога да посетим офталмолога?

  • при затруднения с четене на печатан шрифт, липса на части от думи, изкривяване на линии, черни петна и др.;
  • неяснота в детайлите на образите;
  • дългогодишна работа с вредни лъчения.

Д-р Илияна Ананиева
офталмолог в „ДКЦ – І Добрич” ООД