Рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е вид болестно състояние, разновидност на рака. Негови жертви са мъже ижени между 40 и 60 години.

Дебелото черво се намира на края на храносмилателната система и е с дължина 1,5–2 метра. Състои се от сляпо черво,възходящо черво,напречно черво,низходящо черво, сигмовидно червои право черво.

Какво е рак на дебелото черво?

Най-вътрешната част на дебелото черво е лигавицата.Тя се явява преграда между съдържанието му и външната среда.Ракът на дебелоточерво е злокачествен тумор, който възниква в този слой.Вповечето случаи се разполага в сигмовидното,сляпото или правото черво.

Ракът на дебелото черво е болест на съвременната цивилизация.В развитите страни се отбелязват все повече и повече случаи.

Как да се разпознае?

В ранен етап болните от рак се чувстват добре.Но когато туморът достигне големи размери,би могло да се получат следните симптоми:

  • Коремни болки (мъчителни,продължителни,тъпи)
  • Запек
  • Подуване на корема,къркорене в червата
  • Появяване на кръв в изпражненията
  • Лош апетит
  • Бледост
  • Чувство на слабост,разнебитеност
  • Повишена температура
  • Загуба на тегло

Диагностика

Всеки тумор се лекува най-добре в начален стадий, когато има малки размери.Затова трябва редовно да се правят профилактични прегледи при лекар гастро-ентеролог и да си правят изследвания за скрита кръв в изпражненията. След 40 годишна възраст трябва да се правят профилактични прегледи веднъж на три години.

Анализи за скрита кръв в изпражненията трябва да се правят ежегодно.

  1. иригоскопия – представлява рентгенова снимка, която се прави след бариева клизма.
  2. ректороманоскопия – изследване, при което последните 30 см от дебелото черво се оглеждат със специална камера.
  3. колоноскопия – изследване, подобно на ректороманоскопията при което се изследва участък с дължина до 1 метър.
  4. фиброколоноскопия – най-добър метод, при който чрез апарат снабден с влакнеста оптика могат да бъдат огледани всички участъци на червото, чак до илеоцекалната клапа.

И при четирите метода по време на манипулацията може да се извърши биопсия – взема се малко парченце подозрителна тъкан, което след това се изследва хистологично.

Процедурите са практически безболезнени.Биопсията се прилага при пациенти с полипи.

За съжаление някои болни попадат на преглед при онколог или при гастро-ентеролог когато туморът има големи размери.

Причини

Следните фактори способстват възникването на рак на дебелото черво:

  1. начинът на хранене – преобладаването в порциона на месни, мазни и брашнени храни, недостатъчно съдържание на продукти с растителен произход, наличие на малко баласт (несмилаеми частици) в храната.
  2. задържане на фекална материя в червата, поради непълно изхождане и запек;
  3. заболявания засягащи дебелото черво като колит или полипи. Рискът от развитие на рак на дебелото черво започва да се увеличава след седем години от началото на заболяването и всеки следващи 10 години се увеличава с 10%, достигайки след 25 години 30%.
  4. наследствена предразположеност
  5. напреднала възраст

Какво става?

При повишено съдържание на животински мазнини и белтъци в дебелото черво се образуват някои вещества, които допринасят за образуване на тумори.Те се наричат канцерогенни вещества. При запек, непълно изхождане (когато е в седнало положение) или волево задържане на позивите за дефекациите, времето на въздействие на канцерогенните вещества върху лигавицата на червата значително се увеличава, което може да изроди нормалните клетки в ракови.

Злокачественият тумор може да се образува от дълго протичащи възпалителни заболявания на дебелото черво (като колит), а също и да мутира от полипи) доброкачествени израстъци по лигавицата на червото).

Веднъж възникнали, раковите клетки бързо започват да се множат, туморът постепенно нараства и запълва лумена на червото. В резултат на това настъпва т.нар.непроходимост на червата. Възможни са и други усложнения, като например увличане на туморната маса от усилената перисталтика и възникване на инвагинация и пр. С нарастването си туморната маса разрушава стената на червото и може да причини кръвотечения. На по-ранните етапи, когато заболяването е най-лечимо

кървенето е скрито и може да се установи само с лабораторен анализ за скрита кръв в изпражненията.

Прогресията на заболяването е неуловима и оплакванията обикновено настъпват късно.

На късните етапи на заболяването туморната маса се разпространява извън пределите на дебелото черво, прораства в стената му, чрез лимфния поток попада в регионалните, а по-късно и в отдалечените лимфни възли, чрез кръвния поток може да достигне отдалечени органи като черен дроб, бели дробове, кости, главен мозък и да образува метастатични огнища.

Лечение

Основните методи на лечение в традиционната медицина са : оперативно премахване на тумора и на засегнатите части от червото, химиотерапия, лъчетерапия.

Каква операция ще се извърши зависи от размерите и разположението на тумора. При малки размери и подходящо разположение е възможно туморът да се отдели напълно и да се съхранят нормалните функции на дебелото черво. При големи размери и при някои разположения операцията завършва чрез създаване на изкуствено анално отвърстие разположено на предната коремна страна.

В много случаи операцията се извършва в два етапа: отначало се премахва част от червото и се създава изкуствено анално отвърстие, а след няколко месеца колостомата се премахва и се възстановява нормалната функция на червото.

Прогнозата на заболяването зависи от размера на тумора и своевременното му хирургично лечение. Колкото по-малки са размерите, толкова е по-голяма е вероятността за пълно излекуване.

Все повече хора се обръщат към нетрадиционната медицина поради негативните странични ефекти на традиционните методи-химиотерапията и лъчетерапията разрушават здравите клетки, създават токсична среда в организма и намаляват имунитета.

Множество билки имат доказан антираков ефект, други се използват за имунна терапия (засилване на съпротивителните сили на организма). В много от световните клиники за лекуване на рак се прилагат цялостни оздравителни програми, включващи психотерапевтика (работа с положителни утвърждения, формули и т.н.), оздравителна диета без месо и животински мазнини, слънцелечение и т.н.Такава цялостна програма е например методът на Хулда Кларк.

Профилактика

За профилактика на рака на дебелото черво е необходимо в рациона на човека за има повече плодове и зеленчуци, да не се допуска запек, съдържанието на червата да се изпразва в клекнало положение и при първият позив.

Какво можем да направим?

Ежегодно да се дават изследвания на изпражнения за скрита кръв.Да се провеждат консултации с гастроентеролог. Веднъж на 6 години фиброколоноскопия с оглеждане на всички сегменти на дебелото черво.

Добре трябва да се помни, че появата на оплаквания е вече признак за напреднал туморен процес, което понижава ефективността от лечението.Оплакванията са свързани с честа дефекация, болки в коремната област, постепенното отслабване и трудно хранене поради липса на апетит.Изпражненията са примесени с кръв и слуз.

Д-р Ненко Недялков – хирург
„ДКЦ – 1 Добрич” ООД